Over IMVO
Bedrijven krijgen momenteel te maken met veel nieuwe duurzaamheidswetgeving vanuit Europa, zoals de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Union Deforestation Regulation (EUDR). Bedrijven zijn veelal geneigd bij de voorbereiding hierop zich te richten op het tijdig ‘voldoen aan de wetgeving’ (compliance) en hiervoor aparte bedrijfsprocessen in te richten. Maar hierbij mag het doel van deze wetgevingsinitiatieven niet uit het oog worden verloren, namelijk het bereiken van duurzaamheidsimpact in de internationale waardeketens en voor de belanghebbenden in de productielanden (positieve impact).
Als wereldwijde koploper in duurzaamheidswetgeving met internationale effecten en ambitieuze klimaatdoelstellingen kan de EU een ‘driver voor change’ zijn. Temeer omdat de Europese Unie de tweede consumentenmarkt in de wereld is en bijvoorbeeld 16% van de ontbossing in de wereld gerelateerd is aan de handel van en met Europa. Dat geeft de EU, en dus ook Nederland als internationale voedselproducent, een grote verantwoordelijkheid in het transformeren van het mondiale voedselsysteem en het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) tegen 2030.
Vanuit deze verantwoordelijkheid houdt foodFIRST zich nadrukkelijk bezig met het organiseren van dialoogsessies met alle belanghebbenden over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin ligt de nadruk op het hanteerbaar maken van de wettelijke regels voor bedrijven om zodoende de duurzame impact in de keten en in de Afrikaanse producentenlanden te stimuleren.