Logo FF transparentLogo FF transparentLogo FF transparentLogo FF transparent
  • Home
  • About
  • IMVO
  • News and Events
  • Knowledge Base
  • Partners
  • Contact
  • Home
  • About
  • IMVO
  • News and Events
  • Knowledge Base
  • Partners
  • Contact
✕
June 23, 2025

Pilotproject “Geïntegreerde implementatie van EU-duurzaamheidswetgeving”

Bedrijven krijgen te maken met steeds meer Europese regels over verantwoord en duurzaam ondernemen. Voorbeelden zijn de CSRD, CSDDD, Ontbossingsverordening, Anti-dwangarbeidverordening en de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid in EU-regelgeving over circulariteit. Elke wet heeft eigen doelen en regels. Ook worden deze wetten uitgevoerd door verschillende ministeries en toezichthouders. Zelfs Nederlandse bedrijven die niet direct onder deze wetten vallen, krijgen vaker vragen van andere bedrijven in hun keten.

Als bedrijven elke wet apart moeten uitvoeren, zorgt dat voor meer regels, meer papierwerk en extra kosten. Dit maakt het lastiger om de doelen van de wetten — zoals het beschermen van mensenrechten, klimaat en het milieu — te behalen. De Europese Commissie wil de regels wel makkelijker maken met het in februari 2025 gepresenteerde Omnibus-voorstel. Maar wat ontbreekt is een geïntegreerde aanpak van de bestaande duurzaamheidsregels.

Het ministerie van Economische Zaken is daarom gestart met een pilotproject: Geïntegreerde implementatie van EU-duurzaamheidswetgeving. Dit project ontwikkelt een geïntegreerde benadering waarmee bedrijven de verschillende duurzaamheidsregels op een samenhangende manier kunnen toepassen. Daarbij wordt aangesloten op wat bedrijven al doen en op bestaande internationale richtlijnen, zoals die van de OESO over verantwoord internationaal zakendoen en die van de Verenigde Naties over mensenrechten en bedrijven.

Een geïntegreerde aanpak helpt bedrijven om slimmer en efficiënter aan wetgeving te voldoen. Zo hoeven ze minder dubbel werk te doen, dalen de kosten en wordt het duidelijker wat er van hen wordt verwacht. Deze aanpak moet bedrijven ondersteunen met duidelijke stappen, zodat ze niet verdwaald raken in het woud van regels. Het gevolg is meer overzicht en samenhang en minder regeldruk. Een voordeel is ook dat het bijdraagt aan het versterken van de Nederlandse waardeketens en zo aan het verdienvermogen en de leveringszekerheid van Nederlandse bedrijven.

Het is niet de bedoeling van het pilotproject om wetten of wetgevingstrajecten te veranderen. Het gaat juist om het integreren van de uitvoering hiervan door bedrijven.

De pilot wordt uitgevoerd via een transparant proces en door middel van een multi-stakeholderdialoog. Een groep deskundigen werkt eerst een voorstel uit. Daarna wordt dit besproken in sessies met verschillende belanghebbenden. Om kennis goed te verspreiden komen er trainingen en een Community of Practice voor branches en bedrijven. Met deze aanpak wil het ministerie het voor bedrijven makkelijker maken om toekomstbestendig zaken te doen. Door een slimmere toepassing van de regels wordt duurzaam ondernemen haalbaarder én aantrekkelijker voor Nederlandse bedrijven.

Share

Related posts

February 6, 2025

Actierapport IMVO-werksessies 2024


Read more
July 16, 2024

Werksessie IMVO Wetgeving (EUDR) en de voedingsmiddelensector


Read more
June 12, 2024

Werksessie IMVO Wetgeving (CSRD) Voedingsmiddelensector


Read more

Contact us


p/a Socires
Grote Marktstraat 45
2511 BH Den Haag
E: foodfirst@socires.nl

© 2021 foodFIRST. All Rights Reserved. Webdesign by vvvisuals Van Veluwen Visuals
    0

    £0.00

      ✕

      Login

      Lost your password?